Skip to main content
DE

Gaschromatografen van INEOS-labo naar AP Hogeschool

belgium-news-Gaschromatografen.jpg

INEOS Olefins & Polymers Lillo heeft 4 gaschromatografen uit het laboratorium geschonken aan de AP Hogeschool. De studenten van de bacheloropleiding chemie krijgen er vanaf dit academiejaar lessen instrumentele analyse mee.


Met een glimlach laadt lector Benny Peeters bij INEOS in Lillo de 4 gaschromatografen in een bestelwagen van AP Hogeschool. “Ik ben hier heel erg blij mee”, zegt de ingenieur. “Deze toestellen zijn van hetzelfde type als de gaschromatografen die wij gebruiken voor de bacheloropleiding chemie. Zo kan ik oude toestellen vervangen door degene die INEOS ons nu schenkt. Wij bereiden onze studenten met hun opleiding en het gebruik van deze toestellen voor op de arbeidsmarkt.” 

Het zijn de studenten in de professionele bacheloropleiding chemie die in hun tweede en derde jaar met de gaschromatografen zullen werken tijdens Peeters’ lessen instrumentele analyse. “In het tweede jaar van de opleiding gebruiken we vrij eenvoudige mengsels”, legt de lector uit. “De studenten scheiden er stoffen mee, bekijken wat de invloed is van temperatuursverhoging of injectie... De derdejaars werken met moeilijkere componenten en meer variabelen. Die stomen we klaar voor het echte werk.” 

Peeters wil de toestellen dit academiejaar meteen gebruiken. “Ze zien er zeer netjes uit. Het hele labo bij INEOS was trouwens heel proper en professioneel. Voor ons zijn deze toestellen echt perfect: het gaat over zeer accurate techniek. Ideaal voor onze studenten. Ik ben dan ook heel blij met deze schenking.” 

Dat de toestellen een nuttige bestemming krijgen, is ook belangrijk voor Bart Janssens, technieker bij de dienst analyses van INEOS Olefins & Polymers in Lillo. Volgens Benny Peeters nam hij met wat spijt in het hart afscheid van ‘zijn’ gaschromatografen. Bart Janssens lacht als hij het hoort: “Een beetje wel misschien. In 2004 waren die nieuwe toestellen degene waarmee ik hier het labo heb opgezet, maar intussen voerden we deze analyses veel minder uit. Het productieproces is geoptimaliseerd en we doen nu analyses tijdens de productie die meteen online beschikbaar zijn. Hier hadden de gaschromatografen hun dienst gedaan. Nu krijgen ze een mooi tweede leven bij AP Hogeschool en daar zijn we hier blij om.” 

belgium-news-Gaschromatografen2.jpg belgium-news-Gaschromatografen3.jpg